Воскресенье
31.05.2020
05:14
Ви увійшли як Гість
Група "Гости"Вітаю Вас Гість
RSS
 
Дошкільний навчальний заклад №89 "Віночок"
Головна Мій профільВхідРеєстрація Вихід
Документи »
Категорії розділу
Документи [13]
Інше [20]
Сторінка фахових спеціалістів закладу [31]
Для Вас, батьки [3]

Меню сайту

Наше опитування
Чого не вистачає нашому сайту?
Всього відповідей: 40

Статистика

Відео ряд

Форма входу
Логін:
Пароль:

Головна » Файли » Документи

Впровадження НАССР в ДНЗ
[ Викачати з сервера (158.6 Kb) ] 29.04.2020, 13:07

ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ НАССР У ДНЗ №89" Віночок

На виконання Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)» від 01.10.2012 № 590, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09.10.2012 за № 1704/22016, з метою ефективного функціонування системи безпечності харчових продуктів та контролю за небезпечними факторами в ДНЗ №89 "Віночок" з вересня 2019 року впроваджується система НАССР. 

Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.

Контроль, що реалізується в рамках створеної системи менеджменту, передбачає відпрацювання пакету документів і їх неухильного виконання.

Сюди входять:
* Вимоги, яким повинні відповідати наявні в харчоблоці ДНЗ посуд, кухонний інвентар і обладнання;
* Вимоги, які пред'являються до кулінарних виробів і харчових продуктів на етапах споживання, приготування, зберігання;
* Вимоги, які регламентують безпеку на етапах приготування їжі (за видами харчової продукції);
* Перелік ККТ (критичних контрольних точок) на етапах виготовлення:
Харчової продукції;
Придбання харчової сировини;
Контролю упаковки, в якій знадходять продукти;
* Порядок контролю ККТ на етапі приготування їжі;
* Алгоритм дії посадової особи при виявленні відхилень фактичних параметрів від встановлених.

Впровадження системи НАССР  –є гарантом якості в громадському харчуванні. ХАССП в дитячих садках і освітніх установах –це не просто міра для проходження перевірок контролюючих органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом. 


Реалізація згаданої концепції дозволяє домогтися наступних позитивних моментів:


* В обов'язковому порядку контролюється сировина, що поставляється в ДНЗ для приготування їжі для дітей;
* Існує можливість документального контролю, які проби проходила сировина, перед тим, як потрапити на стіл до дитини;
* Здійснюється жорсткий контроль за умовами її приготування в частині дотримання вимог санітарії та гігієни:
* Своєчасна і якісна дезінфекція інвентарю, приміщення їдальні і кухні;
* Особиста гігієна персоналу;
* Правильне прибирання відходів і сміття;
* Відсутність комах;
* Продукти, які не відповідають за якістю тим, з яких дозволено готувати їжу дітям, повертаються постачальникам або утилізуються;
* Жорсткий контроль за зберіганням продуктів і напівфабрикатів.

 

Питання які контролюються при впровадженні

системи НАССР в ЗДО

1. Планування виробничих та допоміжних приміщень.

2. Територія, обладнання та технічне обслуговування.

3. Планування та стан комунікацій.

4. Безпечність матеріалів для переробки харчових продуктів.

5. Чистота поверхонь, процедури прибирання приміщень.

6. Здоров’я та гігієна персоналу.

7. Поводження з відходами виробництва.

8. Контроль шкідників.

9. Зберігання та використання токсичних речовин.

10. Контроль постачальників.

11. Зберігання та транспортування.

12. Контроль технологічних процесів.

13. Маркування харчових продуктів.

Перелік нормативно-правових актів, якими встановлено санітарно-гігієнічні та протиепідемічні вимоги до закладів освіти:

Закони України:

  • «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових
  • продуктів»;
  • «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»
  • «Про захист населення від інфекційних хвороб»;
  • «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської  
  • діяльності»;
  • «Про охорону дитинства»;
  • «Про освіту»;
  • «Про дошкільну освіту»;
  • «Про загальну середню освіту»;
  • «Про позашкільну освіту»;
  • «Основи законодавства України про охорону здоров'я»

Постанови Кабінету Міністрів України:

  • від 22.11.2004 № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах»;
  • від 23.05.2001 №559 «Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок»;
  • від 21.08.2019 № 818 «Про затвердження Порядку надання інформації про події та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення».

Накази:

  • Наказ МОН та МОЗ від 01.06.2005  N 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах»;
  • Наказ МОН та МОЗ від 17.04.2006  N 298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах»;
  • Наказ МОЗ від 03.09.2017 № 1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії»;
  • Наказ МОЗ від 24.03.2016 № 234 «Про затвердження Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів»;
  • Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 № 590 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)», зареєстрований в Міністерстві юстиції України від 01.10.2012 № 590;
  • Наказ департаменту освіти та гуманітарної політки Черкаської міської ради від 02.12.2019 № 875 «Про затвердження Плану дій щодо неухильного дотримання вимог безпечності харчування та запобігання випадків харчових отруєнь в закладах освіти міста»;
  • Наказ департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради від 17.07.2018 № 541 «Про невідкладні заходи з організації харчування дітей у закладах дошкільної та учнів у закладах загальної середньої освіти міста Черкаси».

Санітарне законодавство:

  • «Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу»;
  • Державні санітарні норми і правила «Гігієнічні вимоги до улаштування, утримання і режиму спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл – інтернатів) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, та навчально-реабілітаційних центрів»;
  • «Державні санітарні норми і правила «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»;
  • План дій щодо неухильного дотримання вимог безпечності харчування та запобігання випадків харчових отруєнь в закладах освіти, розроблений Держпродспоживслужбою.

Розпорядження:

  • Розпорядження Черкаської обласної державної адміністрації від 25.11.2019 № 778 «Про затвердження регіонального плану дій щодо створення належних умов для безпечного харчування в закладах освіти Черкаської області».

Листи:

  • МОН від 12.01.2018 № 1/9-26 «Щодо необхідності реєстрації харчоблоків закладів освіти як операторів ринку харчових продуктів»;
  • МОН від 05.09.2019 № 1/9-552 «Щодо порядку запровадження системи НАССР у закладах дошкільної освіти».

 

Категорія: Документи | Додав: luba
Переглядів: 13 | Завантажень: 2 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші координати

18024, м. Черкаси, вул. Тараскова 8,

телефони: 66-76-15, 66-79-34, 66-79-77

Електронна пошта: dnz89-vinochok@ukr.net

Крім того, свої запитання ви можете залишати на нашому форумі, а також користуючись зворотнім зв'язком


Міні-чат

Пошук



Дошкільний навчальний заклад "Віночок" © 2020